CEMO

Usb Diskten İşletim Sistemi(Windows-Linux) Kurulumu

Usb Diskten İşletim Sistemi(Windows-Linux) Kurulumu
11 Temmuz 2019 Perşembe

Önce usb belleği işletim sistemi kurulumuna hazırlamak için basit bir yöntem tercih edelim. Flash bellekten windows kurulumu uygulama kullanarak daha da basit. Elbette bazı zorlayıcı yöntemler sizi manüel kullanıma itebilir. Bu durumda cmd yardımı ile usb belleğinizi windows kurulumu ve format için hazırlamanız gerekebilir.

Usb Bellekten Windows Kurulumu -Program Kullanarak-

Flash belleğimizden windows kurulumu yapabilmemiz için kurulum dosyalarımız hazır olmalıdır. Örneğin windows 8 i usb diskinize yükleyerek işletim sistemi dosyalarını yükleyecekseniz. Sıkıştırılmış .iso, .bin vb. gibi dosyamız hazır olmalıdır. Eğer bu dosyalarınız hazır ise Rufus uygulamasını indirerek usb diskimize işletim sistemi başlangıç diski özelliği kazandırabiliriz. Uygulama ile Win7, Win8, Win10 işletim sistemlerinin başlangıç diskini oluşturmak mümkün.

Uygulamayı İndirmek İçin Tıklayınız

Uygulamayı indirdikten sonra kurulumunu basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Uygulamayı çalıştırdığınız da size güncelleştirmeleri denetlesin mi sorusunu soracak. Buna evet deyin ki uygulamanız eski bir sürüm ise son sürümü ile hatasız bir kurulum gerçekleştirebilesiniz.


Uygulama çalıştığında yukarıdaki resimde gördüğünüz varsayılan ayarlarda işletim sistemi dosyanızı Disk simgesine tıklayarak seçin. Cluster Size alanını 32 kilobyte olarak da default olarak belirleyebilirsiniz. Anakart desteği genelde fat32 destekler ntfs yerine fat32 kalması daha mantıklıdır. Diğer ayarlar varsayılan olarak kalması daha doğru olur.


İşlem bittiğinde usb diskiniz işletim sistemi kurulumu için hazır hale gelecektir. Bios ayarlarınızdan Disk açılış ayarlarınızı değiştirerek USB DISK, USB FDD veya direk diskinizin adı da yazabilir bunu birincil açılış konumuna getirin. Eğer kuruluma başlayamıyorsanız bunun sebepleri;
  • Usb diskiniz açılışta birincil disk değildir.
  • Usb diskiniz gerektiği gibi formatlanmamış ve başlangıç dosyaları düzgün yüklenmemiş olabilir.
  • İşletim sistemi .iso dosyanız arızalı olabilir.
  • Anakart ayarlarınızda usb bellekten başlangıç kapalı olabilir. Bu birincil durum ile aynı değildir.
Yukarıda yazılanları kontrol ettiğinizde sorunsuz bir kurulum gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bunlara rağmen sorun yaşıyorsanız manüel kurulumu deneyebilirsiniz.

Antatılanlar yeterli değilse bir video ile yardım alın;




Usb Belleği Cmd Kullanarak Başlangıç Diski Yapmak

Flash belleğimizi başlangıç diski haline getirmek zor bir mesele değil. Hatta bir çok program var iken biz Çalıştır->CMD komut satırında bir kaç kod ile flash belleğimizi başlangıç diski haline getirebiliriz.

Bu yöntem şunlarda çalışmaz; İşletim sistemi Windows XP veya Windows 8 ise kullanacağımız disk komutlarını desteklemediği için çalışmamaktadır. Eski notebooklar da ntfs dosya sistemi de başlangıçta usb belleği tanımadığı için kuruluma geçemiyoruz. Eski bir notebook ya da genel bir kurulum diski için fat32 sistemini seçmekte fayda var.

İlk adım olarak işletim sistemi .iso dosyamızı magic disc, daemon tools ya da winrar ile bir dosyaya açalım. Kolayca erişebileceğimiz bir klasör olması daha pratiktir. Ben Deamon Tools kullanarak sanal bir cd sürücü oluşturdum ve windows dosyalarımı buradan kopyalacağım. (bendeki. E:/)

İkinci adım: Usb diskinizi takın, arama bölümüne cmd yazın sağ tıklayarak "Yönetici Olarak Çalıştır" deyin. Şimdi üçüncü adımda ki kodları sırasıyla yazalım.

Üçüncü Adım:
diskpart
list disk

select disk 1 (Flash belleğinizi seçin, MB cinsinden boyutu verilmiş.)
Clean (Usb diski siliyoruz.)
create partition primary
select partition 1 active format fs=ntfs (Usb diske ntfs dosya sisteminde format atıyoruz. 10-15 dk. sürecek. İstersek -format fs=fat32 quick- kodunuda kullanabiliriz. Burada quick hızlı formattır.)

Buraya kadar girmiş olduğumuz kodlar ile usb diskimizi birincil sürücü özelliği uyguladık, Ntfs dosya sisteminde format attık. Şimdi ki kodlarımız da başlangıç için ayarlama yapacağız ve işletim sistemi dosyalarımızı kopyalayarak usb diski kurulum için hazır hale getirmiş olacağız.
Dördüncü Adım:
assign (Sürücü harfi ataması yapıyoruz, assign sıradaki boş harfi atar.)
exit (diskpart' tan çıkıyoruz)
Beşinci Adım: İşletim sistemi dosyalarımızın bulunduğu klasörde boot klasörü içinde çalıştırılabilir bootsect.exe uygulamamızı komut satırında çalıştıracağız. Klasörü açalım dosya yoluna bir sonra ki adımda olduğu gibi komutla erişelim.


Altıncı Adım:
E: (Sürücüye git)
cd win 7 sp1 (Klasörü aç)
cd boot bootsect.exe/nt60 h: (Burada ki H benim usb disk sürücü adım, siz kendi sürücü harfini dikkate alırsınız) exit (Evet, artık komut satırından çıkabiliriz.)

KOMUT SATIRI İLE YAPACAĞIMIZ TÜM İŞLEMLER TAMAMLANDI.
Usb diskimiz artık başlangıç diski olarak ayarlandı. Şimdi de işletim sistemi dosyalarımızı belleğimizin içine atarak flash belleğimiz ile kurulum yapabiliriz.
1. Normal olarak işletim sistemi dosyalarının tümünü seçin ve flash belleğin içine direk olarak yapıştırın. Eğer komut sistemi kullanarak kopyalamak istiyorsanız şu kodları girin.

örn. xcopy [Kopyalama Kaynağı] [Kopyalanacak Hedef] [Ayarlar]

Burada kopyalanacak dosyalar işletim sistemi dosyaları, Hedef usb belleğimizin sürücü harfi, Ayarlar da birtakım kopyalama tercihleridir. Bu ayarların tümüne ve açıklamalarına XCOPY /? komutunu girerek ulaşabilirsiniz.

Buradaki anlatıma göre aşağıdaki komut satırı yeterlidir;

Xcopy E:\ H:\ /E /Q /H /-Y /J
2. Tüm işlem tamam. Şimdi bilgisayarınızı yeniden başlatarak ve usb diski başlangıç için test edebilirsiniz.


Program kullanmak yerine üretken bir method ile pratik olarak usb den windows kurulumu işlemini yaptık. Herhangi bir yerde takılanlar yorum yazabilirler, yardımcı olamaya çalışırız.

Kaynaklar;
http://bootableusb.net/
http://www.daemon-tools.cc/tur/home
http://www.magiciso.com/tutorials/miso-magicdisc-overview.htm
http://ccm.net/download/download-127-hp-usb-disk-storage-format-tool
https://www.microsoft.com/en-us/download/windows-usb-dvd-download-tool
Bunu Paylaş :
Yorum Kuralları
*Lütfen yanlızca yazı ile ilgili yorumlar yazınız.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın.
*Bir Google Hesabınız yoksa Yorumlama Biçimi seçeneklerinden "Anonim" tıklayıp yorum yapabilirsiniz.