CEMO

Ay Hakkında Kısa Bilgiler ve Ayın Evreleri

Ay Hakkında Kısa Bilgiler ve Ayın Evreleri
27 Eylül 2017 Çarşamba
Daha fazla video için kanalıma abone olmayı unutmayın;
https://www.youtube.com/c/CeminKanali

Bilgiler www.haberuzay.com adresinden alınmıştır.
Ay Hakkında Kısa Bilgiler
Dünya'nın tek doğal uydusudur. Dünya'ya 384.403 km uzaklıkta bulunmaktadır. Dünyamıza sadece bir tarafı görünen Ay, Dünya etrafında yörünge turunu 27 gün 7 saatte tamamlar. Güneş, Dünya ve Ay arasında yaşanan periyodik değişmeler sonucu Ay'ın evreleri meydana gelir. Bu evreler 29.5 günde bir tekrar eder. Ay'ın atmosferi yok denecek kadar incedir. Bu durumdan ötürü Ay'da gece gündüz sıcaklıkları birbirinden çok farklıdır. Ay'da gündüz sıcalığı 107c, gece sıcaklığı ise -153c'dir. Ay, insanoğlunun ayak bastığı tek gökcismidir. Rusya ve ABD uzun yıllar boyunca Ay'a insanlı insansız birçok sefer düzenlemiştir. Günümüzde Ay'a insanlı uçuşlar yapılmamaktadır. Ay'ın nasıl oluştuğuna dair birçok teori ortaya atılmıştır. Ancak günümüzde henüz nasıl oluştuğu sorusu tam anlamıyla cevap bulamamıştır. Ay'ın Toplam 4 Evresi Vardır;
Yeni Ay: Ay'ın Güneş hizasından ayrılmaya başladığı anda meydana gelir. Ay incecik bir görünüm alır ve büyük çoğunluğu karanlık kalır. Güneş'in battığı andan kısa bir süre sonra batıda görülmeye başlar.
İlk Dördün: Yeni Ay'ı oluşundan ortalama 7 ile 8 gün sonra ortaya çıkan Ay evresidir. Bu evrede Ay'ın yarısı aydınlık yarısı karanlık evrededir.
Dolunay Evresi: Yeni Ay'dan yaklaşık 14 gün sonra oluşan evredir. Bu evrede Güneş ile Dünya aynı hizaya gelmiştir. Bu nedenle Ay parlak ve daire şeklinde görülür.
Son Dördün: Bu evre Ay'ın yeniden Yeni Ay evresine geldiği evredir. Ancak ilk dördün evresine göre Ay'ın parlak yüzü ters tarafta görülür.
Ay Hakkında Kısa Bilgiler ve Ayın Evreleri
Bunu Paylaş :
Yorum Kuralları
*Lütfen yanlızca yazı ile ilgili yorumlar yazınız.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın.
*Bir Google Hesabınız yoksa Yorumlama Biçimi seçeneklerinden "Anonim" tıklayıp yorum yapabilirsiniz.