11 Temmuz 2019 Perşembe
Yeni Türk Lirası simgesinin ilanının üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen kullanımında ve gösteriminde sorunlar ve tartışmalar devam ediyor. Devam etmekte olan yazılış biçeminin TL şeklinde olduğunu görüyoruz. Hatta eticaret sitelerinde bu durumun devam etmesi yeni simgenin benimsenmesini yavaşlattığını söyleyebiliriz.
Web sitelerinde ve cihazlarda TL simgesinin sorunlu gösterimi de diğer can sıkıcı sorunlardan. Yeni sistemlerde ve cihazlarda TL simgesi desteklenmesine rağmen eski sistemlerin ve cihazların kullanımının yaygın olması web sitelerinde, eticaret sistemlerinde ve uygulamalarda farklı methodları kullanmaya itiyor.
Kullanıcıların cihaz ve sistem tercihleri düşünüldüğünde web sitelerinde, eticarette ve uygulamalarda simgeyi destekleyen bir sistem üzerinde oluşturup yayına vermek eski cihaz ve sistem kullanan son kullanıcılarda sorunlara neden oluyor. Bu nedenle simgenin tüm sistemlerde sorunsuz çalışabilmesi için alternatif çözümler üretmek gerekiyordu. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen tüm sistemler ve cihazlar teknoloji dışı kalana dek alternatif yöntemleri kullanmak zorundayız. Aksi taktirde eski sistem ve cihazlarda yeni simgemiz "₺" şeklinde görünecektir.
Yeni Türk Lirası Simgesi Rakamdan Önce mi Sonra mı Yazılır?
Genel tartışmalara baktığımızda simgenin rakamdan önce mi sonra mı yazılacağı konusu başta geliyor. TCMB 2012 yılında yeni simgeyle beraber simgenin yazımını solda kullanılacağını duyurdu. Ben simgenin solda olması gerektiğini savunanlardanım. Uluslar arası literatürde rakamdan önce para biriminin yazılması, yazılı bildirimlerde okuyucuda ön bilgi amacı taşıdığı ve karışıklığı önlediğinden tercih edilmiştir. Zaten yazıyla yazıldığında latin alfabesi kullanan ülkelerde olduğu gibi Türkçe' de de rakamdan sonra yazılmaktadır.Latin Alfabesi Kullanan Ülkelerde Para Birimi Yazılışı:
$1000 >>> 1000 Us Dolar, 1000 Amerikan Doları
€500 >>> 500 Euro
£100 >>> 100 Pound
Türkçe' de Yeni Türk Lirası Simgesinin Kullanımı
1000 >>> 1000 Türk Lirası
Türk Lirası' nın uluslar arası üç harfli kullanım ve gösterimi TRY şeklindedir. Unicode kısayolu ise U+20BA şeklinde belirlenmiştir.
Web Sitelerinde Türk Lirası Simgesinin Kullanımı
Tasarım aşamasında olsun sitenizde olsun kullanımın en pratik yöntemi css ile font kullanmaktır. Javascript, svg vektörel resim yada direk resim kullanımı avantajlı değildir. Web sitenizin açılış hızını da düşünürseniz en pratik ve seri yöntem css ile font kullanımı olduğunu göreceksiniz.Font kullanımında tercih bize kalmış. İster TCMB' nin yayınladığı "AbakuTLSymSans" isimli fontu kullanır istersek de yeni simgeyi destekleyen herhangi bir font tercih edebiliriz.
Bir çok web sitesinin tercih ettiği Font-Awesome fontu boyutu nedeniyle web sayfalarının açılış hızına etki etmektedir. Ne var ki içeriğindeki geniş icon seçeneği ekstra font kullanmak yerine tek başına da yetmektedir. Eğer font-awesome kullanıyorsanız şu uygulamayı inceleyiniz;
Uygulamada direk olarak font-awesome' nin maxcdn üzerindeki css dosyasını kullandım.
Yukarıdaki gösterim yeni simge kullanımıdır. Yapmanız gereken rakamdan önce burayı yazmaktır.
Eğer ekstra bir font yükleyerek web sitenizin trafiğini arttırmak ve sayfalarınızın açılış hızına etki etmek istemiyorsanız fontu indirerek aşağıdaki uygulamayı kullanabilirsiniz.
Css Kodları
/* Turkish Currency */
@font-face {
font-family: 'Turkish Currency';
src: url('fonts/turkish-currency/abakutlsymsans.eot');
src: url('fonts/turkish-currency/abakutlsymsans.eot?#iefix') format('embedded-opentype'),
url('fonts/turkish-currency/abakutlsymsans.ttf') format('truetype'),
url('fonts/turkish-currency/abakutlsymsans.svg') format('svg');
}
.turkish-fonts {
position: relative;
top: 1px;
display: inline-block;
font-family: 'Turkish Currency';
font-style: normal;
font-weight: normal;
line-height: 1;
-webkit-font-smoothing: antialiased;
-moz-osx-font-smoothing: grayscale;
}
.turkish-currency:before {
content: "\0030";
}
Html Kullanım
1000
1000 Türk Lirası
Font dizinini fonts/turkish-currency/ olarak belirledim. Aynı yol üzerinde olmasına dikkat edersiniz.
Cihazlarda Yeni Simgenin Kullanımı
Kullandığım eski telefonumun android sürümü 4.04 ve bu sürümde yeni simge desteklemiyor. Android ve IOS cihazların son versiyonlarında simge görüntülenebiliyor. Eğer windows 8 öncesi sürümler kullanıyorsanız Microsoft' un paket güncellemeleri(64 Bit - 32 Bit) ile görüntüleyebilirsiniz. Klavye kullanımı ise Windows için CTRL+ALT+T, Mac için ALT+T veya ALT+ K klavye kısayolu ile simge oluşturulabilir. Son klavyelere baktığımızda simgenin kısayolunun yerini aldığını görüyoruz. Yakınlarda aldığım bir klavyeden görüntü;Bitirirken;
Uzun bir süre bu kullanımı web sitelerinin sürdüreceğini söyleyebiliriz. Teknoloji dışı kalan sistemler ve cihazlar tarih olduğunda yeni simgemiz son kullanıcıya teferruatsız görüntülenebilecek. Varsayımları dikkate aldığımızda hatalı gösterimler özellikle fiyatın vurgulandığı eticaret siteleri gibi web siteleri için faciaya sebep olabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken uygulamalardan biridir. Tercih bizim... Farklı bir yazıda görüşünceye dek hoşça kalın...
KAYNAKLAR
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=73169
http://www.dildernegi.org.tr/TR,508/tl-imi-icin-tcmb-ile-yazismamiz.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_liras%C4%B1_simgesi
http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TCMB+TR/TCMB+TR/Bottom+Menu/Diger+Faaliyetler/TL+Simgesi
Bunu Paylaş :
comment 0 Yorum
more_vert*Lütfen yanlızca yazı ile ilgili yorumlar yazınız.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın.
*Bir Google Hesabınız yoksa Yorumlama Biçimi seçeneklerinden "Anonim" tıklayıp yorum yapabilirsiniz.