CEMO

Düşük Bütçe İle Yapılabilecek İşler - Kendi İşinin Patronu Ol

Düşük Bütçe İle Yapılabilecek İşler - Kendi İşinin Patronu Ol
29 Ocak 2019 Salı
Düşük Bütçe(Az Sermaye) İle Yapılabilecek İşler - Kendi İşinin Patronu Ol
Düşük Bütçe(Az Sermaye) İle Yapılabilecek İşler - Kendi İşinin Patronu Ol
 #girişim #girisim #girişimcilik #girisimcilik #jackma #işfikirleri #iş #işkurmak #yenibiriş



Merhaba Girişimciler!
Yazıma  Jack Ma'nın şu sözüyle başlamak istiyorum;
Bugün acımasızdır. Yarın ise daha da acımasız. Yarından sonraki gün ise çok güzeldir.
Çevremde ki büyüklerimin bir lafı var, iş kurmak isteyenler için umut dünyası der.Aslında burada ki "UMUT" kelimesini kötü anlamda ima ederler ama bir girişimci için "UMUT" bir işin başlangıcından itibaren hep olmalıdır.O bize en büyük itici güçtür ve aslında o büyüklerimiz yanlış da imâ etseler HAKLILAR.


İnsanlar, ayaklarının üstünde durduğunu ilk ne zaman anlarlar?

Doğduk,gözlerimiz kapalıydı.Önce gözlerimiz açıldı.Sonra emeklemeye başladık.Sonra düşe kalka ayakta durması öğrendik.Ağzımızdan çıkan ilk söz belki bir ANNE kelimesiydi belki de BABA. Herkes sanıyor ki, ayaklarımızın üstünde durduğumuzu anladığımız ilk zaman emeklerken çabalaya çabalaya düşe kalka ayakta durabildiğimiz o zamandır.YANILIYORLAR.YANILIYORSUNUZ.İnsan ayaklarının üstünde durduğunu PARA KAZANMAYA BAŞLAYINCA ANLIYOR..


Sorumluluk sahibi olmayı anladığınız o an belki de ilk tökezlediğinizi hissettiğiniz o andır

Sorumluluk sahibi olmaya başladığımızı anladığımız o ilk zamanlar gerçekten çok sancılı geçer.İnsan ne yapacağını bilemez.Hep bir arayıştadır.İşte bu dönemde çok hata yaparız.Yanlış işe girer,kendimizi işten soğuturuz.Yetersiz bir araştırma ile direk iş kurmaya çalışırız BATIRIRIZ.

Buraya kadar olan kısım işin MOTİVASYON kısmıydı...


Gelgelelim az bir sermayemiz var, bu sermaye ile neler yapabiliriz?

Bir ila üç yıl arası bir işte çalıştık.İş ağırdı ama maaşı iyiydi.Sigortamız da yatıyordu :) Yaklaşık 30BİN TL biriktirdik. Artık işe katlanamıyordunuz,vücudunuz alarm veriyordu.Bir den aklınıza "Ben bu parayla ne yapabilirim" düşüncesi geldi.İşte bu yazıda 30BİN TL ile neler yapabiliriz anlatmaya çalışacağım.


1-Araba Alım-Satım

Bu fikir ile çok karşılaşmışsınızdır ve belki de size mantıklı gelmeyebilir.Ama örneklerle biraz bu konuda fikrimi sunmak istiyorum.30BİN TL sermayeniz var ve eski model bir x marka arabasını 15BİN TL'ye aldınız. Alırken de satıcı size "Bu aracın 1000TL mastafı var" dedi.Arabanın piyasa değeri 20BİN TL. İnsanlar uğraşmak istemediği için 15BİN TL'ye alıp 1000TL masraf yapmayı kendine uygun görmüyor.Peki biz 15BİN TL'ye aldığımız arabayı 1000-2000 arası bir maliyetle sorunsuz bir şekle sokar 20BİN TL'den satarsak bizim bundan kazancımız ne oluyor? 3000-4000 TL arasında bir kazanç.Peki biz ağır bir işte çalışıyorduk ne oldu o işe? Bir ay boyunca bedenimizi yıpratacağımıza 1-2 haftalık çalışmayla 3-4Bin TL kazanç sağladık.Bu her zaman 3-4bin olmayabilir.500TL kâr, 300TL kâr gibi 3-4 bin e göre daha düşük kazançlarda elde edebilirsiniz.Bu iş tamamen sizin pratikliğinize ve açıkcası zekanıza kalmış.


2-Seri Üretim Yapmak

Çalıştığımız iş örnek olarak CNC olsun.CNC'de parça işlemeyi çok iyi biliyorsunuz ve size tarif edilen her parçanın işlemesini,üretimini yapabilirsiniz. Peki neden uzun mesailerle, haftada bir gün tatil günde 10 saat-12 saat çalışmayla kendi ömrümüzü kısaltalım? 30Bin TL ile CNC Makinesi alabilir miyiz? Sanmıyorum ama kiralayabiliriz. Ve aldığınız siparişlerle çok iyi bir kazanç sağlayabilirsiniz.Bu işi yapan bir büyüğümden duyduğumu aktarıyorum. "X tane parçayı 3 günde bitirebiliyor ve toplam 5bin TL alacağı var" bu rakamlar belki de bunun çok çok ötesinde.Bu tamamen sizin işlediğiniz malzeme ile ilgili olarak değişken ücretlerdir.Yani hangi alanda iyiyseniz o alanda üretim yapın.Alanınız Gıda ise Gıda ile ilgili üretim yapın.


3-Web sitesi veya YouTube kanalı açmak

İşim bilgisayardan olsun diyorsanız, Web sitesi kurmak veya YouTube kanalı açmak size mantıklı gelebilir.Websitesi açmanın maliyeti senelik 20TL'den başlar, yapacağınız işin boyutuna göre 10-20 bin TL leri de bulabilir.Örneğin ben 20TL maliyetle bu siteyi açtım.Ve şuan da reklam gelirlerim çoktan maliyetimi katladı.YouTube öyle bir havuzdur ki gerçekten YouTube'dan ciddi anlamda iş yapacak kimseyi susuz bırakmaz.YouTube'dan aylık 50-100TL kazananda var 100-200bin TL kazananda.Hiç kazanamayan da var! Bu tamamen ürettiğiniz içerik ile ilgili.Eğer Websitesi veya YouTube ile ilgili sorularınız varsa yorumda iletebilirsiniz.Ben size her konuda aydınlatıcı bilgi verebilirim.Çünkü aynı zaman da YouTube kanalı da sahibiyim.


4-Pazarcılık yapmak

Pazarcılık kavramı belki size NE ALAKA gibi gelebilir ama belki de herkesin yapabileceği en olabilecek ticarettir.30BİN TL sermayemiz var.10-15BİN TL ile bir araba aldık.(ARABA ÖNEMLİ)Örneğin pazarda çorap satalım.Çorap örneğini şu yüzden verdim; çok alıp az para ödediğimiz için.Örneğin tanesi 30kuruştan 300 tane çorap aldık ve 90TL para ödedik.Yaktığımız mazot da 15 TL olsun.Toplam 300 çorap + mazot 105 TL ödedik.Tezgah ücreti de 50-100TL ödedik.Toplam 200TL oldu diyelim.Çorapları 1TL'den sattık yani 300x1=300 TL kâr 100TL.
Aylık 30x100=3000TL.Pazarda da yeme içme giderine 1000TL harcamış olsak elimizde ki kâr 2BİN TL.Çorap yerine daha kârlı bir ürün de seçebilirsiniz bu kazanç belki 2 ye belki 3 e katlar.O sizin tamamen ticari zekanıza bağlıdır.


5-E-Ticaret yapmak

E-Ticaret yapabilmemiz için önce bir şirket sahibi olmamız gerekiyor.Bir şirket ortalama 2bin ila 3bin TL arasında bir maliyetle kuruluyor.Muhasebe içinde kiralama usulü işinizi halledebilirsiniz o da değişiyor.Sizin dilinize,yapıcılığına kalmış bir durum.30BİN TL'mizin 5 bin TL'sini şirket için ayıralım.Kaldı 25BİN TL'miz.25BİN TL'mizin eğer kaliteli bir iş yapmak istiyorsak 5 ila 10bin TL'sini siteye ve reklam a ayırmalıyız.Belki daha fazla da ayırmak gerekebilir.Geriye kalan 15-20BİN TL ile de stok yapabiliriz.E-Ticaretin bir de şu yönü var.Stoksuz da bu işi yönetebilirsiniz.Nasıl mı? Kendinize bir tedarikçi edindiniz, örneğin elektronik ürünler. Ürün siparişi size düşecek siz de tedarikçinizden siparişi verene ürünü gönderttireceksiniz.Bunu yapan bir çok kişi var.Buna da Dropshipping diyorlar.Yani stoksuz alışveriş.Örneğin x bir ürün dükkanlarda 50TL siz tedarikçiden 40 TL'ye alabiliyorsunuz ve E-Ticaret sitenize de 45TL den koydunuz.Günde 10 tane sattınız 5x10=50. Günde 50TL kâr ayda 50x30=1500TL. Düşünün bu en alt limit.E-Ticaretin sonu yok.Tamamen ne verirseniz ondan daha fazlasını alırsınız mantığı var.Ama bu işe girmeden önce araştırmadan,ne satacağını belirlemeden,tedarikçileri bulmadan girmek bir ahmaklıktır! Bu işi yapacaksanız önce "Ben ne satacağım?" diyeceksiniz.Sonra "Ben bu ürünü nereden bulabilirim?" Sonra ben uygun fiyatla,kaliteli bir e-ticaret sitesi nasıl kurabilirim? diyeceksiniz.Zaten bundan sonrası çorap söküğü gibi gelir.

Ben bu listeyi zamanla güncelleyeceğim.
Sizin de eklemek istediğiniz bir konu olursa yorumda iletebilirsiniz.
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.



Bunu Paylaş :
Yorum Kuralları
*Lütfen yanlızca yazı ile ilgili yorumlar yazınız.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa iletişim formunu kullanın.
*Bir Google Hesabınız yoksa Yorumlama Biçimi seçeneklerinden "Anonim" tıklayıp yorum yapabilirsiniz.